Porosafari

Porosafari on oiva tapa tutustua kauniiseen Ylläksen luontoon. Porotilalla vierailut ovat myös mahdollisia. Voit tutustua talvisaikaan porotilan arkeen, osallistua poron ruokkoon ja ajokkaiden kouluttamiseen.

Kysy lisää ja tule kokemaan miellyttävä poron täyteinen talvipäivä!

Löydät lisää porosafaritunnelmia Facebookistamme ja Instagram-sivuiltamme!

Taakkapororetki

Taakkapororetki järjestetään 11.-12.9. sekä 18.-19.9.2021

Aloitamme retken kävelemällä metsämaita pitkin porojen kanssa kodalle. Kodalla saunotaan ja tehdään ruokaa sään salliessa ulkona. Mikäli sää ei salli, teemme ruoan kodassa.

Yöpyminen tapahtuu joko riihessä, kodassa tai laavuteltassa.

Hintaan sisältyy opas poron kanssa, ruoka tulilla illalla, sauna ja majoitus. Sinulla tulee olla mukana oma makuupussi.

Paluu sunnuntaina iltapäivällä.

Tule kokemaan upea retki yhdessä porojen kanssa.

Villa Vaamila

Pororentoutus

Hyvinvointia porojen kanssa!

Pororentoutus on hengitysharjoituksia ja kehon huoltoa porojen keskuudessa. Rentoutus toteutetaan poroaidan sisällä, jossa loimuaa meillä myös nuotiotuli.

Pororentoutuksessa pyritään löytämään sisäinen rauha ja voima hengityksen, eläinten ja luonnon avulla.

Ohjelma kestää noin tunnin verran ja se toteutetaan porotilalla lumisessa ympäristössä. Tule ja koe ainutlaatuinen ohjelma kanssamme!

Villa Vaamila

Porosafari ja tulistelu

Tunnelmallinen retki, järvimaisemaa myötäillen, läpi metsän avaralle jängälle, tievan laitaa kulkien käy poron askel rislaa vetäen.

Raikas talvi-ilma, puhas Lapin luonto, jylhät vanhat männyt, hangessa ketun helminauha, poron askel napsahtaa, risla lumen päällä liikahtaa.

Lämpimät tulet loimuaa, nokipannu kiehuu, kahvin tuoksu leijuu ja kuuma mehu lämmittää.

Porot askeltaa vieressä, istut rauhassa, valkko laittaa viehreeen maate , siinä on hyä olla, hyä olla tulistelijan ja poron.

Villa Vaamila

Porotilavierailu

Porot kattelevat tulijaa utelihhaina, tutkivat käet ja taskut, korin pohjat. Siellä on poron suklaata, jäkälää herkullista.

Maistelevat herkut, syövät jäkälän, seuraavat matkassa, vieressä kulkevat, nuuskivat vielä hupun ja pipo, tarkastavat löytyiskö vielä jäkälää kätköstä korin.

Tulistelija keittää nokipannukahvit, siemailee kuumaa mehua, maistaa leivonnaista. Siinä istuu tulilla, kattoo poron kulkua, seuraa sarvipään eleitä. Pian makkaa valkko ja suivakko, vieressä tulistelijan, melkeimpä nukahtaa – tulistelija ja valkko.

Villa Vaamila

Porolla ajaminen on lappilainen vanha keino siirtyä paikasta toiseen. Ennen porolla ajettiin yksin istuttavalla poropulkalla ja härkää ohjattiin yhdellä ajoruomilla. Nykyään poroajelut ovat enemmänkin harrastusta ja matkailuitoimintaa. Pulkan sijaan käytetään paljon poronrekeä eli rislaa ja ohjaamista helpommaksi tekee kaksi ajonarua. Yleensä ajoporot juoksevat mielellään peräkkäin ja seuraavat edellä menevää. Täysi kasvuinen ja koulutettu poro jaksaa vetää isojakin kuormia. Yleensä rislaan mahtuukin kaksi aikuista yhden tai kahden lapsen kanssa.

Ajohärkä-ammattikoulutus alotethaan ylheensä ko poro on urakka eli toisella vuodella. Treenit alotethaan poron kanssa ensin liinassa kävellen pitkin poikin pihaa, talojen välistä, autojen vierestä, lasten kanssa touhuten jne. Palkaksi hyvästä käytöksestä poro saa porojen suklaata eli jäkälää.

Ko käveleminen löysällä liinalla vieressä onnistuu niin porolle laitethaan länget päälle ja ekana se alkaa vetähmään pulkkaa. Tovin ajan päästä lapset, meillä Oona ja Venla istuvat pulkassa. Pulkka on ensi kauempana liinan perässä, jotta poro saa rauhassa nähhä, että siellä on nyt ihmisiäki eikä pelkkä pulkka. Ko poro tottuu ihmisten äähniin ja liikkeishiin selän takana, pulkka otethaan lähemmäs ”rekietäisyydelle”.

Joillakin poroilla treenathaan erikseen aisapuiden käyttöä ennenkuin reki laitethaan perhään, riippuu koulutettevan poron luontheesta. Meillä on tapana kouluttaa poroja kulkehmaan ajamalla toisten perässä. Monesti käytethään vanhempaa poroa apuna, letkan keulassa ja nuoremmalla ajethaan perässä. Mutta toisihnaan käytämä peltipailakkaa apuna; kelkan perässä on risla ja sen perässä ajethaan nuoremmalla porolla.

Koulutustapa häätyy aina kattoa koulutuettavan luontheen mukhaan: toiset oppii eriasiat nopeammin, toiset hithaammin ja eri menetelmillä. Mutta jokhaisen kanssa son aina yhtä mielenkiintoista ja palkittevvaa, nähhä miten poro oppii luottahmaan ja nauttihmaan yhteistyöstä ihmisen kanssa. Mulla ittellä on tapana vielä puhua kovasti poroile, milloin säästä, milloin oman päivän kulusta, milloin unista ja lapsista; son sellasta eläinterapiaa!

Villa Vaamila

Porosafari sopii kaikenikäisille! Ota yhteyttä ja varaa itsellesi tai seurueellesi unohtumaton retki. Myös porotilavierailut on saatavillasi.

Kysy lisää ja tule kokemaan miellyttävä poron täyteinen talvipäivä!

 
Villa Vaamila

Kairan palvelut -yrityksen kautta myös poronlihaa suoramyyntinä! Suoramyyntiliha on lähiruokaa parhaimmillaan!

Lihat käsitellään vasitussa poronlihaleikkaamossa!

Lapin herkkua voit kysellä numerosta 0405625214

Ajoporot

Villa Vaamila

Aave on pieni kaunis poro, joka ei tehe ittestänsä numeroa mutta on kuitenkin koko ajan läsnä. Hiippailee lähistölle huomaamatta, aahveen lailla… liekkö nimi ollu enne =)

Villa Vaamila

Ailo on kummitytön poro, joka on Vaamilassa uransa alottanu ja paikkansa ansainnu. Pieni, mutta pippurinen poro, joka on vallan mainio työjuhta. Tämä poro arvostaa ommaa ”reviIriänsä”, mutta poron suklaalla viehraat saavat hänestäki vallan ystävän. Tämän poron luottamus on ansaittava, jonka jälkheen on helppo ja luotettava ystävä.

Villa Vaamila

Elmeri on työmyyrä, huuliansa lipova liskomies. Ei tee ittestänsä numeroa, mutta tekkee työnsä isolla syämellä ja ahkeruuella, mallityömies. Ei isottele, mutta silti omalla olemuksellaan herättää kunnioitusta ja rauhottaa ilmapiiriä. Suomalaisen miehen malli =)

Villa Vaamila

Heiveröinen on valkoinen jätti, joka puskee etheenpäin höyryveturin lailla. Autotermein puhuttaessa tehoja löytyy konepellin alta hurjia määriä, voimaa ko pienessä pitäjässä. Vuosien saatossa oppinu myös hieman leikkihmään asiakhaitten kustannuksela safarin aikana; ajettaessa jättää vasiten matkaa eelä menehvään porhoon ja sitte kiihyttellee nollasta sathaan ja ottaa muut kiini saajen asiakhaat herräähmään ajelun aikana =)

Villa Vaamila

Jooseppi on rauhallinen dieselmallin keulaporo. Lämpennee hithaasti mutta varmasti. Hyvä hermoinen kaveri ja tämän vuoksi onki etenkin pakkaskelien keulaporona mahti tyyppi.

julleporo porosafari

Julle on eläkeläispappa, joka tekkee töitä silloin ko nuoriso ei viitti. On valmis kaikheen ja kaikki käy. Sulonen ystävä, joka on kulkenu rinnalla monet safarit ja on eläkepäivänsä ansainnu <3

Villa Vaamila

Kauhu on siro poro, jolla on hermot kohilhaan. Koulutuksen aikana osottanu olevansa keulaporon ainesta; etheenpäin haluava, joka kuuntellee ohjastusta. Utelias pikku poro, jonka kanssa on miellyttävä työskennellä.

Villa Vaamila

Kille Killukka on jämäkkä ja varmamenijä, hyä perän pitäjä. Saattaa safarilla pysähellä lupostelheen ja maisemia ihhailehmaan, mutta tullee perässä ko joutaa.

Villa Vaamila

Kipinä on rauhallinen, omasta seurastansa tykkäävä iso poro.  Mahtava ajettava, varma askelinen, ossaa ajatella itte ja ossaa tehhä viishaita päätöksiä safarilla. On varma ”perän pitäjä”, tuo niin pienimmät ko isoimmakki asiakhaan ammattitaijolla retkeltä kotia.

Kiukkuporo porosafari

Kiukku on myös alokas, aloitti treenaamisen myös viime vuonna. Erittäin potentiaalinen, hyvät hermot omaava etuporo.

Lepsuporo porosafari

Lepsu on lempeä ja huumorintajuinen poro, jonka kanssa aika ei käy pitkäksi. Keksii varmasti kaikki kujheet mitä poro vain voi keksiä, mutta hyvällä tavalla, huumorilla höystettynä.

Villa Vaamila

Lurjus on nimensä mukainen, mutta huippuammattilainen, jonka hermot pittää. Joka paikan poro; mennee johtoporona sekä peränpitäjänä. Hyvät hermot ommaava, tempperamettinen ja oman tahtonsa ilmaiseva luottoporo.

Villa Vaamila

Pahis on poro, joka on utelias ja kaikheen osallistuva. Ei niinkhään innokas työntekijä, mennee sieltä mistä aita matalin, mutta varmasti on ruoka-aikana kotona ja ossaa viihyttää viehraita koko päivän. Voisi ehkä kuvvailla sanalla showmies.

pieruporo2 porosafari

Pieru on omanlaisensa seikkailija, joka saattaa lupostella kesken työpäivän. Riski reen vetäjä, mutta ossaa myös hieman testailla ovakko matkustajat herreillä. Näyttää varmasti onko heränny väärällä jalalla ja onko aamupala tullu ajallansa. Lahjottavissa hyvälle päälle poron suklaalla ja tekkee mitä vain sitä saahakseen.

Pyryporo porosafari

Pyry on rauhallinen kirjakka kaveri, pehmeä karvainen ja miehleinen ajettava, Pyryllä on ikää 11 vuotta.

Villa Vaamila

Ruusperi on lempeä jätti, joka antaa pientenkin lasten paijata ja hallailla. Herkkusuu, joka vallottaa olemukselhaan niin pienten ko isojenkin viehraitten syämet. 

Villa Vaamila

Tikru on kirkassilmänen erittäin persoonallinen poro. Porosuklaan ystävä isolla syämellä. Vallottaa ihmisten syämet isolla pyöreällä olemukselhaan ja vallottavilla silmilhään.

Villa Vaamila

Valkojalka on tyttären jalolla askelheella kulkeva kaunis poro. Ihmishiin vielä varauksella suhtautuva nuori poro, mutta kokemuksen ja ajan myötä tullee varmasti huippu työkaveri ja mahtavia elämyksiä tarjoava ystävä.