Porosafari

Porosafari on oiva tapa tutustua kauniiseen Ylläksen luontoon. Porotilalla vierailut ovat myös mahdollisia. Voit tutustua talvisaikaan porotilan arkeen, osallistua poron ruokkoon ja ajokkaiden kouluttamiseen.

Kysy lisää ja tule kokemaan miellyttävä poron täyteinen talvipäivä!

Löydät lisää porosafaritunnelmia Facebookistamme ja Instagram-sivuiltamme!

Taakkapororetki

Taakkapororetki järjestetään 11.-12.9. sekä 18.-19.9.2021

Aloitamme retken kävelemällä metsämaita pitkin porojen kanssa kodalle. Kodalla saunotaan ja tehdään ruokaa sään salliessa ulkona. Mikäli sää ei salli, teemme ruoan kodassa.

Yöpyminen tapahtuu joko riihessä, kodassa tai laavuteltassa.

Hintaan sisältyy opas poron kanssa, ruoka tulilla illalla, sauna ja majoitus. Sinulla tulee olla mukana oma makuupussi.

Paluu sunnuntaina iltapäivällä.

Tule kokemaan upea retki yhdessä porojen kanssa.

Villa Vaamila
Villa Vaamila

Pororentoutus

Hyvinvointia porojen kanssa!

Pororentoutus on hengitysharjoituksia ja kehon huoltoa porojen keskuudessa. Rentoutus toteutetaan poroaidan sisällä, jossa loimuaa meillä myös nuotiotuli.

Pororentoutuksessa pyritään löytämään sisäinen rauha ja voima hengityksen, eläinten ja luonnon avulla.

Ohjelma kestää noin tunnin verran ja se toteutetaan porotilalla lumisessa ympäristössä. Tule ja koe ainutlaatuinen ohjelma kanssamme!

Villa Vaamila
Villa Vaamila

Porosafari ja tulistelu

Tunnelmallinen retki, järvimaisemaa myötäillen, läpi metsän avaralle jängälle, tievan laitaa kulkien käy poron askel rislaa vetäen.

Raikas talvi-ilma, puhas Lapin luonto, jylhät vanhat männyt, hangessa ketun helminauha, poron askel napsahtaa, risla lumen päällä liikahtaa.

Lämpimät tulet loimuaa, nokipannu kiehuu, kahvin tuoksu leijuu ja kuuma mehu lämmittää.

Porot askeltaa vieressä, istut rauhassa, valkko laittaa viehreeen maate , siinä on hyä olla, hyä olla tulistelijan ja poron.

Villa Vaamila
Villa Vaamila

Porotilavierailu

Porot kattelevat tulijaa utelihhaina, tutkivat käet ja taskut, korin pohjat. Siellä on poron suklaata, jäkälää herkullista.

Maistelevat herkut, syövät jäkälän, seuraavat matkassa, vieressä kulkevat, nuuskivat vielä hupun ja pipo, tarkastavat löytyiskö vielä jäkälää kätköstä korin.

Tulistelija keittää nokipannukahvit, siemailee kuumaa mehua, maistaa leivonnaista. Siinä istuu tulilla, kattoo poron kulkua, seuraa sarvipään eleitä. Pian makkaa valkko ja suivakko, vieressä tulistelijan, melkeimpä nukahtaa – tulistelija ja valkko.

Villa Vaamila
Villa Vaamila

Porolla ajaminen on lappilainen vanha keino siirtyä paikasta toiseen. Ennen porolla ajettiin yksin istuttavalla poropulkalla ja härkää ohjattiin yhdellä ajoruomilla. Nykyään poroajelut ovat enemmänkin harrastusta ja matkailuitoimintaa. Pulkan sijaan käytetään paljon poronrekeä eli rislaa ja ohjaamista helpommaksi tekee kaksi ajonarua. Yleensä ajoporot juoksevat mielellään peräkkäin ja seuraavat edellä menevää. Täysi kasvuinen ja koulutettu poro jaksaa vetää isojakin kuormia. Yleensä rislaan mahtuukin kaksi aikuista yhden tai kahden lapsen kanssa.

Ajohärkä-ammattikoulutus alotethaan ylheensä ko poro on urakka eli toisella vuodella. Treenit alotethaan poron kanssa ensin liinassa kävellen pitkin poikin pihaa, talojen välistä, autojen vierestä, lasten kanssa touhuten jne. Palkaksi hyvästä käytöksestä poro saa porojen suklaata eli jäkälää.

Ko käveleminen löysällä liinalla vieressä onnistuu niin porolle laitethaan länget päälle ja ekana se alkaa vetähmään pulkkaa. Tovin ajan päästä lapset, meillä Oona ja Venla istuvat pulkassa. Pulkka on ensi kauempana liinan perässä, jotta poro saa rauhassa nähhä, että siellä on nyt ihmisiäki eikä pelkkä pulkka. Ko poro tottuu ihmisten äähniin ja liikkeishiin selän takana, pulkka otethaan lähemmäs ”rekietäisyydelle”.

Joillakin poroilla treenathaan erikseen aisapuiden käyttöä ennenkuin reki laitethaan perhään, riippuu koulutettevan poron luontheesta. Meillä on tapana kouluttaa poroja kulkehmaan ajamalla toisten perässä. Monesti käytethään vanhempaa poroa apuna, letkan keulassa ja nuoremmalla ajethaan perässä. Mutta toisihnaan käytämä peltipailakkaa apuna; kelkan perässä on risla ja sen perässä ajethaan nuoremmalla porolla.

Koulutustapa häätyy aina kattoa koulutuettavan luontheen mukhaan: toiset oppii eriasiat nopeammin, toiset hithaammin ja eri menetelmillä. Mutta jokhaisen kanssa son aina yhtä mielenkiintoista ja palkittevvaa, nähhä miten poro oppii luottahmaan ja nauttihmaan yhteistyöstä ihmisen kanssa. Mulla ittellä on tapana vielä puhua kovasti poroile, milloin säästä, milloin oman päivän kulusta, milloin unista ja lapsista; son sellasta eläinterapiaa!

Villa Vaamila

Porosafari sopii kaikenikäisille! Ota yhteyttä ja varaa itsellesi tai seurueellesi unohtumaton retki. Myös porotilavierailut on saatavillasi.

Kysy lisää ja tule kokemaan miellyttävä poron täyteinen talvipäivä!

 
Villa Vaamila

Kairan palvelut -yrityksen kautta myös poronlihaa suoramyyntinä! Suoramyyntiliha on lähiruokaa parhaimmillaan!

Lihat käsitellään vasitussa poronlihaleikkaamossa!

Lapin herkkua voit kysellä numerosta 0405625214

Ajoporot

Lurjusporo porosafari

Lurjus on hyvähermoinen keulaporo. Lurjus mennee rivakkaa tahtia omine pienine kujheineen.
Lurjus on 5-vuotias säpäkkä oman tahtonsa tunteva poro.

Pyryporo porosafari

Pyry on rauhallinen kirjakka kaveri, pehmeä karvainen ja miehleinen ajettava, Pyryllä on ikää 11 vuotta.

Kipinäporo porosafari

Kipinä on neljän vanha, son vielä melko arka kylläki. Mutta erittäin potentiaalinen pitkän matkan menijä. Tarvitsee aikaa reenaukseen vielä jonkin verta.

julleporo porosafari

Julle Jumpperi on reipas liikheinen, nuorempana hyvinki vauhikas, mutta nykyisten rauhottunu 7-vuotias ajokas.

Villa Vaamila

Kille Killukka on jämäkkä ja varmamenijä, hyä perän pitäjä. Saattaa safarilla pysähellä lupostelheen ja maisemia ihhailehmaan, mutta tullee perässä ko joutaa.

Villa Vaamila

Ruusperi, 4v. Ruusperi on erittäin kiva talukas, reipas vierellä kulkija, joka pysähtyy kun itse pysähdyn ja lähtee liikkeelle vasta kun otan askeleen. Ajaessa kuitenkin vaihteita löytyi vain yksi ja se oli täysillä… nimi oli ehkä enne…Tälle kaudelle kuitenkin Ruusperille on tullut jälleen vuosi lisää ja toihveissa on että vaihteita löytyy muutama lisää; hitaampi ja hidas.

Kiukkuporo porosafari

Kiukku on myös alokas, aloitti treenaamisen myös viime vuonna. Erittäin potentiaalinen, hyvät hermot omaava etuporo.

heiveröinen porosafari

Heiveröinen on viien vanha, ja nimi on vitsi. Poro on tilan vahvin reenvetäjä ollut jo pienestä lähtien. Varma menijä perässä, muttei niinkhään edessä.

Lepsuporo porosafari

Lepsu Killen velipuoli, harjoittelee ammattilaiseksi. On omapäinen, hieman testaileva teini.

pieruporo2 porosafari

Pieru on hyvän tahtoinen neljävuotias veturi, eli keulaporo. Erittäin utelias ja kiltti luonteelthaan, ja sillä on vielä kaiken lisäksi hyvät hermot.